Megdöbbentő eredmény született, amikor megvizsgálták terhesség előtt álló nők vitaminszintjét

Brit, új-zélandi és szingapúri kutatók nemrég arra voltak kíváncsiak, a terhességet tervező nők szervezetének milyen a vitaminháztartása. Az eredmény nem túl szívderítő.

Egészen megdöbbentő eredményre jutott az a vizsgálat, amelyben a babát vállalni akaró nők egészségét vették górcső alá. A brit, új-zélandi és szingapúri kutatókból álló Nipper csoport tudósai arra jutottak, hogy a terhesség előtt álló nők 90 százalékának szervezetében alacsony, vagy éppen csak megfelelő a vitaminszint. Legtöbbjük szervezetéből hiányoztak a húsban és a tejben bőségesen megtalálható tápanyagok, amelyek közül sok létfontosságú a magzat egészséges fejlődése szempontjából.

A kutatók szerint egy komoly probléma, mivel a megfelelő vitaminszint elengedhetetlen az egészséges terhességhez. Úgy vélik, a probléma csak súlyosbodni fog, ahogyan a vegetáriánus táplálkozás népszerűsége még tovább nő – összegez a The Guardian.

A Plos Medicine című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint Nagy-Britanniában, Új-Zélandon és Szingapúrban több mint 1700 olyan nőt vizsgáltak, akik szerettek volna teherbe esni. A 18 és 38 év közötti nők részvételével zajló kutatásban azt monitorozták, hogy a tápanyagok és probiotikumok terhesség előtti és alatti kombinációi javíthatják-e az anyák és a magzatok egészségét.

Megdöbbentő eredmény született, amikor megvizsgálták terhesség előtt álló nők vitaminszintjét

Vérvizsgálattal megnézték a létfontosságú tápanyagok szintjét. Az eredmények alapján a fogantatás előtt 10 nőből kilencnél volt marginális vagy alacsony folsav-, riboflavin-, B12-vitamin- vagy D-vitamin-szint, míg sokuknál a terhesség késői szakaszában a B6-vitamin hiányának jelei mutatkoztak.

Ezután véletlenszerűen olyan csoportokba osztották be őket, amelyekben folsavat, béta-karotint, vasat, kalciumot és jódot tartalmazó standard táplálékkiegészítőt, vagy olyat kaptak, amiben volt riboflavin (vagyis B2 vitamin), B6, B12 és D-vitamin, probiotikum, cink, valamint a cukor egy formája, a mio-inozitol.

Amint az várható volt, a táplálékkiegészítők javították a nők vitaminszintjét, bár nem mindig elegendő mértékben.

Keith Godfrey, a brit Southamptoni Egyetem tudósa és a tanulmány vezető szerzője úgy látja, kétféle megoldás lehetséges: vagy megfelelő étrendet kell kialakítani, vagy táplálékkiegészítőket kell szedni. Véleménye szerint az ideális vitaminszint meghatározásához további kutatásra van szükség. De az elsődleges eredmények szerint az egyszerű, patikában is kapható étrend-kiegészítők jó hatással vannak az anya szervezetére.


Megjelent: hvg.hu